Sunday, August 15, 2010

Järgmine nädalake on kui linnutiivul jälle möödunud. Ega midagi väga uut selle aja jooksul juhtunudki.

Nädal algas rõõmsalt järjekordse Islandi grammatikatunniga. Igapäevased tervitused õpetajale "Góðan daginn ", 9-12ni ajude ragistamist, rikkalik lõuna järjekordse kalaroaga, huvitavad valikkursused pärastlõunal ning kerge õppimine ja vabaaeg/pidu õhtupoolikul.
Lisaks on igasse nädalasse lükatud sisse ka killuke midagi teistsugust:
1) Väljasõit Núpuri lähedal olevasse linnakesse Þingeyri'sse
Kõik siin on päris väike ja nii oli ka see linnake. Poole tunniga jõudsid sa aeglasel sammul ühest linnakese otsast teise. Samas oli see väga lahe koht, sest seal külastasime kohalikku suuremat kalatehast, kus olid olemas kõik parimad masinad. Lisaks ehitatakse sinna linnakesse ka väike viikingite aegne pargike, kus ehitiste ja muude rajatise tarbeks saadakse puit Eestist:).

Lisaks oli seal ka see kurikuulus raamatukogu (praeguseks kohvik) ja bensiinijaam, mida saab näha ka Islandi ühes kuulsaimas filmis Nói albínói (Noi the Albino).
2) Nädalasse lisab vürtsi ka iga reedene kinokülastus Ísafjörðuri kinomajja. Eelmisel nädalal vaatasimegi Nói albínói filmi. Selle nädala film meeldis mulle aga rohkem ning selleks oli Börn náttúrunnar (Children of Nature). Mõlemad filmid on olnud omapärased, aga samas huvitavad.
Soovitan kindlasti ka kõigile teile neid filme vaadata. Island on päris tubli töö teinud.

3) Selle nädala üks parimaid valikkursuseid oli Islandi tantsude õppimine. Muidugi oli peamine eesmärk õppida Islandi keelt: parem, vasak, hüpe, kummardus etc.
Lisaks aga saime osa Islandi ilusast kultuurist tantsides lihtsaid, kuid samas armsaid seltskonna tantse. Kuigi meesosapoolte vähesuse tõttu pidin ka mina seal mehe rollis olema, oli kogu see 1,5 tundi läbi nagu niuhti - ma ei ole üle pika aja niimoodi naernud nagu seal.

Lisaks sain palju huvitavat teada ka valikkursusel poetry in overview, kus meile anti ülevaadet erinevatest Islandi luuletustest ja lisaks ka põnevaid fakte luule arengust, ajaloost ja religioonist.

Äärmiselt põnev on teada saada erinevaid killukesi täiesti erinevatel viisidel: läbi laulu, tantsu ja luule. See on kõige parem viis õppida tundma kultuuri ja kindlasti mõista ka paremini keelt.

4) Eile käisime ka siin lähedal asuvas nö kummitustemajas. Legend räägib, et üks vanem naine pidi mingil põhjusel oma kodust lahkuma, aga ta oli kindel, et tuleb tagasi ning seetõttu jättis kõik oma asjad majas nii nagu nad olid. See juhtus umbes 15 aastat tagasi.

Praeguseks on see natuke juba lagunenud maja, kuid potid, pannid ja isegi mõned toiduained on ikka omal kohal. Põll ripub pliidi kõrval ning hunnik igasugust nodi on veel kappides ja sahtlites.

Majake ise on selle fjordi täitsa lõpus ning kõndides ilmub see äkitselt keset mägesid. Koht on väga eraldatud ning kindlasti oli vanatädikesel seal väga tore elada.

Siit ka mõningaid pilte:




5) Eile korraldati meie auks ka tõeline Islandi pidu, mille ainukeseks reegliks oli, et kõik peavad tarvitama alkoholi. Nii käivad asjad siinkandis. :D
Kohale oli kutsutud kohalik trubaduur, kes mängis Islandi tuntumaid lugusid (teadsin, sest laulame samu kooris:) ja ööks oli tellitud lausa ka DJ. Kaks nädalat ühe katuse all elanud noored läksid hulluks, tantsisid kui pöörased ning pidutsesid varaste hommikutundideni. Naljakas :D

Tunnen, et olen nüüd üleni Islandi kultuurist täis pumbatud. Kõik siin on lihtsalt nii tore ja armas. Nüüd peaks keelt ka veidike rohkem õppima, kordama õpitu üle ning üritama seda ka rakendada. Ei ole tegelikult üldse nii väga lihtne. :D Inglise keel on küll aga juba ohtlikult mugav. Ma olen päris kindel, et nägin üks öö ka inglise keelset unenägu.

Nautides Islandi loodust, kultuuri ja head seltskonda suutsin ma ka juba haigeks jääda. Esimesel päeval lebasin palavikus voodis, teine päev valutas kurk ning õhtuks kadus hääl, kolmandal päeval ei olnud üldse häält - ainult kägisesin ning täna on natukene häält, kuid kurguvalu on tagasi ning mingid nohuilmingud hakkavad ka tekkima.
Vot nii siis on lood...Eks ma siin aktiivselt ravin end edasi ning kui jälle aega saan, kirjutan taas:)
Bless, bless

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Nii äge on Su blogi lugeda. Jääb tõesti mulje nagu teistsugusest muinasjutumaast, kusjuures eriti lahe on, et luule ja tantsude ja lauludega hoopis nagu teiste külgede pealt seda Islandi võlu tundma saad õppida juu. Siit 30kraadisest ilmast sinna minnes on vist täitsa normaalne, et jääd haigeks. Uuri sealt, mis "vanarahva tarkustega" nad kurguvalu ravivad. Kindlasti on mingi naljakas soovitus neil varuks. Saa ruttu päris terveks!!!
    P.S. nii palju ilusaid ja huvitavaid värve on piltidelt näha, mis on ka päris teistmoodi kui meil.

    ReplyDelete