Tuesday, August 31, 2010

Reykjavik

Lõpuks olen jälle leidnud aega, et veidike oma seiklustest kirjutada...või noh päris aega leidnud ei ole, olen lihtsalt haige ja otsustasin täna koju jääda:D.


Igal juhul alustame siis algusest...

Esimene õhtu Reykjavikis
Pärast kolme nädalat intensiivset õppimist ja üpris eraldatud kohast viibimist saabusime lõpuks Reykjaviki. Keegi meist ei olnud kolm nädalat ühtegi suurlinna näinud ning nüüd tundus Reykjavik meile kui New York. Kõigil olid silmad suured peas kui linna jõudes esimesena ootas ees meid pärastlõunane ummik, värske linnaõhk ja räuskavad inimesed. Eks see ikka üks väike šokk ole. Nupuris oli suursündmus kui ühte autot kord päevas möödumas nägime.


BSI bussiterminalis lasti siis kõik ligi 70 noort lahti ning hakkas aktiivne telefoni numbrite jagamine. Õnneks oli minule juba inimene järgi orgunnitud minu armsate toakaaslaste poolt (nad ise olid Islandil kuskil matkamas ja ei saanud sel päeval tulla). Kuna ühel hädalisel ei olnud kodu kuni 30. augustini ja teine elas samal tänaval kus minagi, otsustasime ka nemad väikese auto peale ära mahutada.

Lõpuks oma kompsudega korterisse jõudes olin kergelt ärevil ja ootasin juba, milline minu tuba olema hakkab:). Korter on väga vahva. Läbi kahe korruse on korteris kokku 5 magamistuba ja üks suur tuba, köök, üks vannituba koos WCga ja veel üks WC ka üleval korrusel.
Kahjuks sain ma mõned päevad enne tulekut teada, et siiski tubades ei ole kõik vajalik olemas: ei voodit, kappe ega riiuleid. Õnneks olid korterikaaslased mulle vähemalt voodi ära ostnud ning päris põrandal ma magama ei pidanud:D.


Oma ajutiselt kodutu sõbra paigutasin siis välivoodile ning oligi peagi aeg linna minna, sest juhuslikult oli see õhtu just Reykjavikis suur Cultural Night.
Oli see vast õhtu. Muidugi oli esimene šokk jälle näha nii palju inimesi ja kogeda jällegi tõelist linnaelu, kuid see mis mind ees ootas oli veel midagi enamat:

1) Nimelt armastavad inimesed siin Islandil vaatamata kallitele hindadele palju alkoholi tarvitada ning nii siis oligi täitsa normaalne näha hunnikus purjus inimesi tänavatel kakerdamas, šokk oli aga siin see, et enamus neist tundusid täitsa noorekesed olevat.

2) Kui sa soovid Reykjavikis klubisse minna, et seal tantsida, siis sa eksid rangelt. Klubi tantsupõrand tundub islandlaste jaoks olevat koht, kus üksteisega juttu ajada, poisse/tüdrukuid kiusata, taga ajada ja niisama tantsida üritava seltskonna keskelt läbi jalutada.
Ja ei siin ei ole keegi häbelik, kui sa ikka ette jääda siis on võimalus saada küünarnukiga ribidesse, kurja pilgu osaliseks või ühel juhul ka lausa hammustada:D.
Olen Rekjavikis nüüd umbes 2 korda klubis käinud ning on kõik need ülevalpool nimetatud asjad ka minu peal ära proovitud.

3) Peaaegu igas klubis, baaris või restoranis on siin kombeks DJ asemel lasta lavale palju erinevaid noori live esinejaid. Mis minu arust on tegelikult täitsa tore. Nad laulavad täitsa hästi ning teevad järgi tuntud lugusid.
Siiski tuleb ka nendega olla ettevaatlik. Kuid nende õhtu pikaks venib ja kellelegi tema muusika ei meeldi ning kui keegi täitsa kogemata oma õlleklaasi sisu laulja peale ära tühjendab, siis hoia alt. Nii juhtus ka meil ühel õhtul ning vist juba kergelt väsinud laulja sai nii vihaseks, et viskas oma ees oleva mikrofoni põrandale, viskas koerustükki teinud tüübi poole ohtralt islandikeelseid roppe sõnu ning pani tüübi poole jooksu läbi tantsiva rahvamassi.
Ei nuh siin linnas juba igav ei hakka:D

4) Kuigi arvatakse, et Island on pankrotis, siis siin olles, see küll mitte kuskilt välja ei paista. Inimesed liiguvad ringi uhkete autodega ning Cultural Night' ile lõpu pani vinge ilutulestik. Mina ei mäleta, et oleks nii kaua kestvad ning nii vinget ilutulestikku veel kunagi näinud. Tekkis tunne nagu toimub jälle sajandivahetus või midagi sellist:).

See õhtu oli aga tegelikult täitsa tore. Saime koos aega veeta oma Nupuris armsaks saanud sõpradega ning pidasime maha jällegi ühe toreda peo.


Toimetused ja avastused sel nädalal

Mina koos veel 3 inimesega Islandi keelekursuselt olime ainukesed õnnelikud kellel kool algas juba 23ndal augustil. Samal ajal kui teised pakkisid oma asju ning plaanisid nädalast tripi mööda Islandi, istusin mina 8:30 oma esimesed tunnis: Human Resource Management and Organizational Psychology.


Õpetajad on siin täitsa lahedad ning õppeainetes ei ole tegu ainult loengutega vaid semestri jooksul on sul võimalus osaleda grupitöödes, osaleda mitmetes diskussioonides ning teha endale aine selgeks mitmel muul interaktiivsel meetodil. Mulle see meeldib. Olen juba 5 aastat erinevates loengutes osalenud ning nüüd sooviks veidike rohkem interaktiivsemat õpet. Loodame, et kõige selle ma ka siit saan:).

Reykjaviki Ülikool on just läbiaastal soetanud endale ka uue koolimaja, mis on ülesehitatud mitmetest sektoritest, mida ühendab keskne ala nimega Sól (Päike). Sektorid on nimetatud vastavalt päikesesüsteemile ja planeetidele: Merkúríus, Venus, Mars jne.


Maja ise on täis elektroonikat. Iga loengusaali kõrval on väike kuvar, kus näed, mis tund, mis kell hakkab, kes õppejõud on jne. Loengusaalides sees on kõikjal võimalik akende ette nupuvajutusega manada kate, et paremini näha slaide; whiteboard on mugavuse mõttes tehtud üles- alla liikuvaks, et ei peaks tahvli alla äärde kirjutamiseks kummardama, iga tudengi istekoha juures on stepsel, et saaksid ikka oma arvuti juhtme vooluauku panna jne jne. Mulle meeldib:D.


Bussid
Kes arvab, et vahel arva võib ju bussis/trollis jänkut sõita, siis siin see kahjuks võimalik ei ole.
Sisenemine toimub ainult esiuksest ning seal tuleb juba juhile oma kuukaarte/pileteid näidata.
Aga bussid on üpris korralikud ja puhtad, täitsa rõõm kohe sõita.
3 kuu bussipilet tsoonis 1 (Reykjavik ja selle lähiümbrus) maksab 12 700 ISK ning ühe päeva pilte 600 ISK.
Lisaks on mugav ka pileti ostmine. Võid seda teha bussiterminalis, bussis või ka internetis.

Alkohol
Keegi leidis alkoholi poest ka Eesti õlut. Mingisugune naljaka helesinise sildiga Saku ning kahjuks siiamaani päris paljudele ei ole see meeldinud. Usun, et see mingi õige ikka ei ole. Pean minema ja järgi uurima. Eesti õlu ei ole kunagi halb.

Eile leidsime baari kus vist ainult üheks õhtuks (kuna tegu oli Islandi ja Reykjaviki ülikooli Erasmuse tudengite kohtumisõhtuga) õlu hind oli 480 ISK. No nii odavat õlut ei saa siin linnas kuskilt pubist. See oli lust ja lillepidu kõigile. Keskmine 0,5ne õlu ikkagi pubides on siin 700 - 800 ISK.

Kaubanduskeskustes siin alkoholi ei müüda - vaid kohalikku Light Beer 2,25 %.


Inimesed
Üldiselt on inimesed siin üpris viisakad, eriti liikluses. Eestis ma ikka väga tihti ei satu olukorda, kus iga auto peatub kohe, kui näeb sind ülekäigu rajale lähenemas. Siiski on teatud olukordades (alkoholi mõju all näiteks) siin noored kohe väga ebaviisakad ning äärmiselt ülemeelikud. Siiski on ülikoolis ja mujal, kus mina käinud olen inimesed sõbralikud ning üritavad sind igati aidata:)



Vestmannaeyjar (The Westman Islands)



Kuna enamus Islandi keelekursuse inimesi otsustas minna Islandit avastama, samal ajal kui mina ja veel mõned siin juba kooliga alustasime, siis otsustasime ka meie ühineda Reykjaviki Ülikooli Erasmuse tudengitega ning sõita koos nendega 2ks päevaks Westman'i saartele.

Need saared asuvad Reykjavikist lõuna pool ning saartele viib meile Eestlastele hästi tuntud praam. Mõned sõitsid aga praamiga esimest korda:).

Igal juhul olid need kaks päeva lihtsalt võrratud. Loodus on Islandil ikka see, mis paneb sind kõik muu unustama ning sa võiksid kasvõi lõpmatuseni seal mägede keskel murul lesida ning ahhetada.

Kahe päeva jooksul jõudsime me nii mõndagi näha ja teha:

1) Esimene õhtu oli vaid saabumine suurimale saarele Heimaey ning hiljem väike pidu hamburgerite ning Islandi õluga:)

2) Teine päev algas kohe väikese ekskursiooniga kohaliku kuulsa vulkaani Eldfell' i otsa. Kuna tegu ei olnud väga suure mäega võttis tippu jõudmine umbes 30min. Vaade ülevalt oli aga imeline ning leidsime ka mõned kohad mäel, kust hõõgus välja kuuma õhku ning kui mingi paberitüki sinna sisse asetasid, süttis see põlema. Vulkaani otsast avanes ka vaade mandril olevale Eyjafjallajökull vulkaanile. See oli küll kaugel, aga vähemalt olin sellele lähemalt kui kunagi varem:D.



Ekskursioon lõppes vulkaani all olevas väikeses orus, kus oli avatud "näitus" vulkaani poolt purustatud hoonete rusudest. See on ikka jube, mis üks vulkaanipurse võib põhjustada.

Oma päeva jätkasime kohalikus päris korralikus ujumiskeskuses aega veetes. Seal oli olemas tavaline suur ujumisbassein ning õues 3 hot pot'i, umbes 38-40 kraadise veega ning lisaks liugteed, kust alla lasta. Nagu väikesed lapsed olid kõik nendest kahest liugteest vaimustuses ning umbes 1,5h jätkus kõigile seal tegevust:D.

Õhtuks oli meile organiseeritud paadisõit ümber Heimaey saare, kus nägime väga lahedaid kahjunukke, nende peal ronivaid hulljulgeid lambaid, elevandi pea kujuga kihirahnu ning lõpetuseks esitati meile ühes kalju sees olevas koopas saksofonil armas looke. See oli üks ilusamaid hetki:D



3) Viimasel päeval oli plaan minna mägedesse ronima, kuid mina otsustasin halva ilma tõttu
sellest loobud:D.

Kell 12 algaski juba praamiga sõit tagasi mandrile. Sellel päeval kattis kõiki saari uduloor ning kahjudest praamiga möödudes tekkis tunne nagu kariibimere piraatide filmis: kriuksuv laev, uduloor, kõrged kitsad kaljud ning kaugel udusse kaduv teine laev.

Jällegi üks väga lahe seiklus sai läbi. Nüüd ma siin istun siis haigena voodis - see on hind selle eest, et näen nii ilusaid asju :D.


Oeh..olen ennast nüüd tühjaks kirjutanud. Loodan, et teil on põnev lugeda ning üritan veidike tihedamalt kirjutada edaspidi:D.
Seniks aga vaadake pilte facebookis:)




Thursday, August 26, 2010

Viimane nädal Nupuris

Kirjutan nüüd küll tagant järgi, kuid parem hilja kui mitte kunagi või mis?


Viimane nädal Nupuris algas väikese ärevusega, kui õpetaja grammatika tunni alguses meile hirmuäratavast Islandi keele lõpueksamist rääkis. Isegi mina, kes ma seni suutsin suheliselt rahulik olla hakkasin kartma, et ehk peaks õppima hakkama:D. Ja just sel hetkel poetas soe päike oma ninnu pilve tagant välja ning õppimisest ei tulnud esimestel päevadel küll midagi välja.
Niisiis otsustasime väikese kambaga minna veel ümbrust avastama. Fotokad kaenlas ja tuulejoped seljas võtsime ette umbes 1,5 tunnise jalutuskäigu. Loodus oli nagu alati lihtsalt super: taevas oli sinine nagu multikates, loodus rohetses, linnukesed paterdasid kivide vahel, lambad lonkisid mäenõlvadel ja kõik oli lihtsalt unustamatu:D.
  • Väike maja orus:)


  • Vesi igal pool


  • Vabaõhulapsed: Mina, Nina, Gianluca ja Fran


Lõpuks siis alles neljapäeval leidsin, et homme on eksam ja tuleks veidike pingutada. Niisiis alustasin juba pärastlõunal õppimisega. Muidugi oli väljas järjekordselt ilus päikesepaisteline ilm.
Siiski leidsin teisigi, kes olid valmis õppima...


  • Tublid õpilased: Mina ja Domenico

Reedel see siis juhtuski - 3 nädalase väga laheda kursuse lõpueksam. Eksam läks ise tegelikult üpris lihtsalt. Eelmisel õhtul olime osadega juba nii õppimise sees, et igast laused Islandi keeles tulid kui iseenesest:

  • Ég tala ekki ìslensku
  • Ég veit ekki
  • Ég skil ekki ...


Ei aga tegelikult ma ikka mõistan veidike rohkem. Kõige kurvem selle päeva juures oli aga see, et kui eksam oli läbi hakkasid enamus pakkima ja valmistuma minekuks, mis mulle kohe meenutas, et ongi tegu viimase päevaga. Võib-olla ei näe ma mõningaid inimesi enam mitte kunagi oma elus...


Vaatamata veidike kurvale meelele toimus õhtul parim pidu üldse. Esimest korda pakuti meile sealiha ja lambaliha (muidu oli igapäev aint kala:D). Toit oli rikkalik ning lõbustused olid veelgi paremad. Nimelt pidi iga õppegrupp tegema ühe etteaste kõigile, et meenutada nii 3 möödunud nädalat, tänada oma õpetajat või lihtsalt nalja teha. Muidugi olid meie number 1 grupis kõik kõige kreisimad hispaanlased ja itaallased ning see tähendas, et meie etteaste tuleb igati ropp ja naljakas:D


Me nägime 3 tundi vaeva, et panna kokku väike looke meie kogemustest selle 3 nädala jooksul ning moodustada sellest üks põnev Islandile tüüpiline saaga koos roppude naljade, kõrgete Islandi hindade, lammaste, mustikate ja viikingitega - täisvärk.

Meie etendus oli tohutult edukas, kõik olid naerust krampis ning meie olime üliõnnelikud. Meist tehti ka video..loodan, seda peagi näha (siis ehk näitan teile ka:D).

  • Parim keelekursuse grupp üldse



...järgmisel päeval pakkisimegi asjad ning panime kahe bussiga Reykjaviki poole kimama. Veel üks super seiklus on nüüd läbi...olin kurb, aga samas ärevuses, mis ootab mind Reykjavikis...

...ja sellest kõigest räägin juba järgmises postituses:D

Sunday, August 15, 2010

Järgmine nädalake on kui linnutiivul jälle möödunud. Ega midagi väga uut selle aja jooksul juhtunudki.

Nädal algas rõõmsalt järjekordse Islandi grammatikatunniga. Igapäevased tervitused õpetajale "Góðan daginn ", 9-12ni ajude ragistamist, rikkalik lõuna järjekordse kalaroaga, huvitavad valikkursused pärastlõunal ning kerge õppimine ja vabaaeg/pidu õhtupoolikul.
Lisaks on igasse nädalasse lükatud sisse ka killuke midagi teistsugust:
1) Väljasõit Núpuri lähedal olevasse linnakesse Þingeyri'sse
Kõik siin on päris väike ja nii oli ka see linnake. Poole tunniga jõudsid sa aeglasel sammul ühest linnakese otsast teise. Samas oli see väga lahe koht, sest seal külastasime kohalikku suuremat kalatehast, kus olid olemas kõik parimad masinad. Lisaks ehitatakse sinna linnakesse ka väike viikingite aegne pargike, kus ehitiste ja muude rajatise tarbeks saadakse puit Eestist:).

Lisaks oli seal ka see kurikuulus raamatukogu (praeguseks kohvik) ja bensiinijaam, mida saab näha ka Islandi ühes kuulsaimas filmis Nói albínói (Noi the Albino).
2) Nädalasse lisab vürtsi ka iga reedene kinokülastus Ísafjörðuri kinomajja. Eelmisel nädalal vaatasimegi Nói albínói filmi. Selle nädala film meeldis mulle aga rohkem ning selleks oli Börn náttúrunnar (Children of Nature). Mõlemad filmid on olnud omapärased, aga samas huvitavad.
Soovitan kindlasti ka kõigile teile neid filme vaadata. Island on päris tubli töö teinud.

3) Selle nädala üks parimaid valikkursuseid oli Islandi tantsude õppimine. Muidugi oli peamine eesmärk õppida Islandi keelt: parem, vasak, hüpe, kummardus etc.
Lisaks aga saime osa Islandi ilusast kultuurist tantsides lihtsaid, kuid samas armsaid seltskonna tantse. Kuigi meesosapoolte vähesuse tõttu pidin ka mina seal mehe rollis olema, oli kogu see 1,5 tundi läbi nagu niuhti - ma ei ole üle pika aja niimoodi naernud nagu seal.

Lisaks sain palju huvitavat teada ka valikkursusel poetry in overview, kus meile anti ülevaadet erinevatest Islandi luuletustest ja lisaks ka põnevaid fakte luule arengust, ajaloost ja religioonist.

Äärmiselt põnev on teada saada erinevaid killukesi täiesti erinevatel viisidel: läbi laulu, tantsu ja luule. See on kõige parem viis õppida tundma kultuuri ja kindlasti mõista ka paremini keelt.

4) Eile käisime ka siin lähedal asuvas nö kummitustemajas. Legend räägib, et üks vanem naine pidi mingil põhjusel oma kodust lahkuma, aga ta oli kindel, et tuleb tagasi ning seetõttu jättis kõik oma asjad majas nii nagu nad olid. See juhtus umbes 15 aastat tagasi.

Praeguseks on see natuke juba lagunenud maja, kuid potid, pannid ja isegi mõned toiduained on ikka omal kohal. Põll ripub pliidi kõrval ning hunnik igasugust nodi on veel kappides ja sahtlites.

Majake ise on selle fjordi täitsa lõpus ning kõndides ilmub see äkitselt keset mägesid. Koht on väga eraldatud ning kindlasti oli vanatädikesel seal väga tore elada.

Siit ka mõningaid pilte:




5) Eile korraldati meie auks ka tõeline Islandi pidu, mille ainukeseks reegliks oli, et kõik peavad tarvitama alkoholi. Nii käivad asjad siinkandis. :D
Kohale oli kutsutud kohalik trubaduur, kes mängis Islandi tuntumaid lugusid (teadsin, sest laulame samu kooris:) ja ööks oli tellitud lausa ka DJ. Kaks nädalat ühe katuse all elanud noored läksid hulluks, tantsisid kui pöörased ning pidutsesid varaste hommikutundideni. Naljakas :D

Tunnen, et olen nüüd üleni Islandi kultuurist täis pumbatud. Kõik siin on lihtsalt nii tore ja armas. Nüüd peaks keelt ka veidike rohkem õppima, kordama õpitu üle ning üritama seda ka rakendada. Ei ole tegelikult üldse nii väga lihtne. :D Inglise keel on küll aga juba ohtlikult mugav. Ma olen päris kindel, et nägin üks öö ka inglise keelset unenägu.

Nautides Islandi loodust, kultuuri ja head seltskonda suutsin ma ka juba haigeks jääda. Esimesel päeval lebasin palavikus voodis, teine päev valutas kurk ning õhtuks kadus hääl, kolmandal päeval ei olnud üldse häält - ainult kägisesin ning täna on natukene häält, kuid kurguvalu on tagasi ning mingid nohuilmingud hakkavad ka tekkima.
Vot nii siis on lood...Eks ma siin aktiivselt ravin end edasi ning kui jälle aega saan, kirjutan taas:)
Bless, bless

Sunday, August 8, 2010

Veel huvitavaid fakte...

Minu kõrvu on viimasel ajal jõudnud jällegi nii mõndagi uut:

...
6) Islandil on seaduses sätestatud, et iga öö peavad omanikud oma riigilipud alla võtma ning hommikul uuesti tagasi panema.

7) Islandlasi tuntakse kui rikaste, õnnelike ja innovaatiliste inimestena!!!
Tuleb välja, et tegelikkuses on Islandi külades elavate inimeste ambitsiooniks:
- teenida kalatehases töötades veidike raha
- soetada selle raha eest endale hea auto
- chillida kohalikes bensiinijaamades
- kihutada ringi mööda samu külatänavaid päevast päeva.


Kas see ka päris tõsi on? - Seda väidavad siin kohalikud õppejõud, aga eks loodetavasti on ka erandeid.

8) Islandi lennufirma Icelandair on oma reklaamiga ka nii kaugele läinud, et ühel aastal oli nende reklaamikampaania hüüdlause " One-night stand in Reykjavik", millega siis üritati edastada sõnumit, et Islandil on ilusad naised ning palju võimalusi üheöö suhteks:)

9) Islandi külades ei eksisteeri peaaegu üldse vanusegrupis 20-35 olevaid inimesi - kõik kolivad Reykjaviki. Külades on siis peamiselt päris noored ja vanainimesed, kes jäävad sinna oma surma ootama.
Kas tõsi? - mingil määral kindlasti

10) Islandil on keskmiselt 20-25 vulkaanipurset sajandis
11) Suurim liustikuala Islandil Vatnajökull on 8% kogu Islandi pinnast. Keskmine jää paksus on seal umbes 400 meetrit.

* Liustiku kohta on neil siin ka ütlus - Liustik annab alati võetu tagasi - ehk siis näiteks, kui geograaf peaks seal surema, siis on tõenäoline, et umbes 1000 aasta pärast võid sa selle tüübi terve keha otsa koperdada.

* Islandi läänepoolsem osa on Látrabjarg - 14 km pikk ning umbes 440 m kõrge.


Mõningaid pilte veel:

* Vaala üks luudest - siin veel niiske:D


* Kohalik botaanika aed: 10 puud, paar põõsast ja mõned taimed
Aga tegelikult oli see väga armas ja nunnu, nagu see väike infopunkt siin pildi

*Pärast kohaliku puskari joomist ja kuivatatud kala närimist tehtud grupipilt (pildil on vaid osa kogu rahvast)

Friday, August 6, 2010

Mõningaid pilte tänasest...



* Midagi paistab puudu olevat...



* Aaa..siin vist ikkagi on midagi




* Uuu..need on ju mäed..lihtsalt lummav, kas ple?:P





* Peaaegu Atlandi ookean...ainult väike väinake on vahel



* Islandi hiigellinnu jäljed..võrdle inimese ja linnu jalajälge!





Wednesday, August 4, 2010

Muljed

Mida aeg edasi seda vähem ma suudan päevi eristada ning tunnid jooksevad ka täitsa tuhinal...

- Hommikul grammatika
- Pärastlõunal valikkursused
- Õhtul ühine õppimise ja laptopi aeg:)
- Öösel nati uneaega

Parim osa on valikkursused.

Eile oli esimene kooriproov ning see oli väga lahe. Kui terve ~40 inimest korraga suu avas kostus sealt vaid puhast kulda. Kõik pidasid viit ning Islandi keelsed laulud olid kui sünnist saati selged. Õppejõud on ise islandi keele ja üldse hääle treener ning temaga on väga lõbus. Lisaks õpime läbi laulmise tundma ka Islandi tuntumaid unelaule, sekka sattus ka üks kohalik folgilugu.

Kogu see kogemus on parim vaid tänu lahedatele inimestele. Kõik on siin nii avatud ning valmis suhtlema. Olen mitme päeva jooksul tutvunud inimestega Saksamaalt, Itaaliast, Hispaaniast, Hollandist, Taanist, Soomest, Slovakkiast, Prantsusmaalt, Belgiast jne jne.



AHAA momente

Nii mõnegi jutu jooksul on välja tulnud päris huvitavaid fakte teiste riikide ja kommete kohta:

1) Saksmaal on väga tavaline peale igat tundi õppejõu jaoks koputada lauale ning nii näidata, et õppejõud oli tore ning neile loeng meeldis. (Seda tehakse ka siis, kui tegelikult loeng väga ei meeldinud)


2) Islandil ei soovita kunagi enne sööma asumist head isu. Oluline on vaid pärast sööki tänada - takk fyrir mig

3) Eestlaste inglise keel ja aktsent on hispaanlaste ja prantslaste jaoks puhas ning seda on hea kuulata:D


4) Hispaanlased ja itaallased ei saa üldse aru, kui Inglismaalt pärit inimene, midagi inglise keeles räägib - aksent on neile liiga keeruline:D


Hetkel rohkem ei mäletagi...aga AHAA momente on mul päevas mitu.



POES


Kui juba jutt läks AHAA momentidele, siis võiks kindlasti välja tuua ka Islandi "soodsad" hinnad.

Üks kord nädalas viiakse meid kõige odavamasse poodi Ísafjarður'is ning sealsed "soodsamad" hinnad olid siis järgmised:



1. Apelsin Afrika, 2tk - 146 ISK
2. Müsli šokolaaditükikestega 498 ISK
3. Poolik leib - 198 ISK
4. Joogijogurt väike - 117 ISK
5. Salati mix 200g - 339 ISK
6. Küüslaugu määre - 157 ISK
7. Rosinad šokolaadis 200g - 198 ISK
8. Väiksed tomatid 250g - 285 ISK
9. Poe kilekott - 20 ISK
10. Chicken nuggets - 521 ISK
11. Näts, Orbit 25g - 159 ISK

Kurss täna 5.augusti seisuga on 1 ISK = 0,09967 .-


See oli üks odavamaid hulgikauba poode, edaspidi vast nii "soodsalt" ei pruugi enam saada:D

Praeguseks tsau = Bless bless


Tuesday, August 3, 2010

Lõpuks Islandil

1. august


Nonii...pärast kahte kurnavat lennusõitu maandusin ma lõpuks Islandi maalapil.
Keflaviki lennujaamas tervitati mind vihma ja külma õhupuhanguga. Poolunes ja uimasena suutsin veel ka lennujaama peaukse juures inimestele show maha pidada rebides eesti naise toore jõuga kohvri ümber tõmmatud kaitsekile mitmeks väikseks tükiks.

Reykjavikis võeti mind lahkelt vastu AIESECi uue liikme poolt, kes mulle ka väga hea öömaja tagas:).


*Vaade lennukist teel Reykjaviki


2. august
Mis seal ikka, 8:45 olin juba BSI bussi terminalis leidnud üles viimasel bussi Nupurisse ning seatsin koha sisse ühe toreda prantslanna kõrvale.
Koguni 8h kestev bussiretk möödus kui linnutiivul. Alates bussi istumisest oli igal pool midagi huvitavat vaadata.
Teele jäi nii mõnigi fjord, hunnik islandi lambaid, hobuseid ja luiki ning super laisad/nunnud hülged.



Bussi eesotsas istuv õppejõud/giid pajatas mitmeid lugusid kuulsamatest Islandi tegelastest ning igavuse peletuseks suutis ta meile ka kohaliku tundud laulu selgeks õpetada. Igal juhul oli bussis meeleolu kõrgel. Lisaks on teada ka esimene nali islandlaste kohta:

- "What do you do if you cannot find your way out of the forest in Iceland?"
- " You just stand up"

Lõpuks jõudsime me Nupur'isse, vaikne ja eraldatud kohake. Island on ilus, seda ei saa eitada:)








Homme hakkab siis intentsiivne keelekursus...eks näis, mis sellest välja kukub:D